Emmy Petersson: Läraryrket är ett fantastiskt yrke

Hej,

Jag heter Emmy Petersson och arbetar som ämneslärare här på Sunnerbogymnasiet. Tiden springer snabbt förbi och det är bara ett par veckor kvar till sommarlovet. Det här läsåret som vi nu ser slutet på har varit ett väldigt speciellt läsår. Det har nämligen varit mitt första som legitimerad och yrkesverksam lärare.

Emmy

Det här med att vara helt nyexad och kastas in i verkligheten har känts konstigt. Visst, viss erfarenhet har jag haft genom vikariat och utbildningens VFU-perioder (var av en här på Sunnerbo), men ändå var första dagarna i klassrummet otroligt konstiga. Det var nu det blev på riktigt. Vi får lära oss en hel del på lärarutbildningen, men det är också väldigt mycket som jag lärt mig och omvärderat under året.

Under början av förra året hade jag VFU (verksamhetsförlagd utbildning) under 10 veckor här på Sunnerbo. 15 augusti var jag tillbaka i korridorerna, nu som anställd, och det kändes oerhört skönt att faktiskt känna igen sig. Även om nervositeten var påtaglig, så tror jag att det hade varit betydligt värre om det hade varit helt nya lokaler och nya kollegor. Jag blev igenkänd, fick många glada hälsningar och fick ett varmt välkomnande tillbaka. Ett bra tag efter skolstarten kände jag mig fortfarande som en VFU-student. Lite osäker och lite orolig, men det lossnade någon gång strax efter jul.

Det bästa med det här året har varit utvecklingen, både när det gäller mig själv och såklart eleverna. Personligen, känner jag att jag gått från att känna mig som en osäker, orolig VFU-student till att bli en mer självsäker lärare. När det kommer till eleverna så har det varit fantastiskt att se hur de rört sig mer och mer utanför sin bekvämlighetszon och hur många av ettorna blivit mycket vuxnare efter bara några månader på gymnasiet. Min mentorsklass, BF17, är ett sådant exempel. Jag minns att jag sa till dem deras första skoldag att vi alla är nya och nervösa, men vi växer in i det här tillsammans. Så här drygt åtta månader senare kan jag konstatera att det är precis det vi har gjort och det är så roligt att se utvecklingen!

Läraryrket är ett fantastiskt yrke. Visst, jobbet och jag kanske fortfarande befinner oss i en rosaskimrande förälskelseperiod, men jag tror att vi kommer hålla även den dagen förälskelsen är borta. Yrket bjuder ständigt på nya utmaningar och chanser att förnya undervisningen och det gör att det förhoppningsvis kommer ta lång tid innan jag tröttnar helt. Men oavsett utmaningar och uppdrag så är ändå det allra bästa med mitt jobb eleverna. Mötet med eleverna är det som ger mest och det som kan få en till att skratta, men ibland också gråta. Ibland är de samarbetsvilliga och ibland så går det helt enkelt inte genomföra en lektion som planerat. De allra flesta dagar lämnar jag dock bygget med ett stort leende på läpparna och fylld med energi.

Den här sommaren som ligger framför oss kommer vara min första lediga sommar sedan jag var 15. Inget sommarjobb som hägrar, utan det blir istället en välförtjänt semester. Jag ser det som en chans att reflektera över läsåret. Vad ska jag förbättra till nästa läsår? Vad har gått bra och vad har gått mindre bra? Men först, de sista veckorna av terminen, min första betygssättning och min första semester. Sedan kommer jag tillbaka med nya idéer och ny energi i augusti.

/Emmy

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s