Ny vuxenutbildning inom området Verkstadsteknik med inriktning träteknik

Varför utbildar sig inte fler för jobb i industrin?

Rubrikerna i media av olika slag vittnar ofta om brist på utbildade personer. Tillverkande företag i Sverige söker efter utbildad arbetskraft inom ett stort antal områden med varierande utbildningsnivåer. Detta gäller även de tillverkande företagen i Ljungby. Det finns en djup oro och ett av de större företagen säger ”vilka ska jobba i våra anläggningar i framtiden?”. Företag som är lokaliserade i landsorten får även kämpa med att många ungdomar hellre vill bo och verka i storstadsområdena.

Bland träföretagen har man gjort en bedömning av behovet av nyrekrytering under de närmast kommande åren. Man bedömer behovet till mer än 8000 personer fram till 2022. Frågan varför inte fler väljer utbildning som leder till jobb i en spännande och intressant bransch infinner sig då helt naturligt.

På Sunnerbogymnasiet kommer man från hösten 2018 erbjuda en 1-årig Vuxenutbildning inom området Verkstadsteknik dels med inriktning träteknik. I regionen finns ett stort antal företag med trä som huvudsakligt arbetsmaterial och man utrycker avsaknaden av en relevant utbildning till operatörer. Tanken med den nya utbildningen är att den ska innehålla bland annat CNC, CAM, maskinsäkerhet, mätteknik, programmering, produktionsekonomi SAMT en dos materiallära Trä. Det är inte tänkt att den ska leda till flinka hantverkare som kan tillverka svepaskar och vackra stilmöbler utan i första hand till kompetenta operatörer som kan sköta de avancerade maskiner och produktionsutrustningar som företagen förfogar över.

De trätillverkande företag som finns i vår region är inbjudna in till en träff för att; dels få den nya utbildningen presenterad, dels få möjlighet att uttrycka önskemål om innehållet i utbildningen. Intresset för träffen är stort och alla inbjudna har tackat ja till inbjudan och att man ser fram mot att vara med i utvecklingen av detta.

Vi får hoppas många söker sig till våra nya utbildningar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s